Какво е хостинг

В тази статия ще разгледаме какво е това хостинг, за какво ни е необходим и какво следва след закупуването му.

Какво е хостинг?

Думата „хостинг„, както и много термини, използвани в интернет, произлиза от английската дума „host“ (стопанин, основно устройство, главен компютър). Под думата „хостинг“ се подразбира разполагането на Вашите страници в глобалната мрежа интернет. Hosting означава мястото където се съхранява вашият или друг сайт. В най-елементарно това е компютър (обикновено наричан сървър ) който извършва голям upload и по-малък download. Този компютър трябва да е в състояние възможно най-дълго време да поема заявки за определена страница или файл. И след това да предоставя на браузъра нужната информация в една или друга форма. Домашните компютри имат по-голям процент даунлоад и по-малък ъплоад, защото те изпращат заявка до сървъра , който изпраща файлове,страници и т.н.

Мога ли сам да се хоствам?

Теоритично всеки компютър в Интернет с постоянно IP може да играе ролята на сървър т.е. на хостинг, но проблема с ъплоада и даунлоад си остават тъй като те както казахме са с противоположни посоки. За да направите собствения си компютър сървър видим от цял свят то ви е нужен интернет доставчик, който да Ви предостави по бърз ъплоад. В противен случай страницата Ви ще бъде доста бавна при използване от повече хора.

Благодарение на множество програми като Photoshop, Notepad ++ и др. Вие можете да направите дизайна на първата си страница. Следва тя да бъде достъпна за повече потребители. Защо това е нужно? Представете си, че сте създали он-лайн магазин за дрехи. Бихте искали да осъществите продажби. Но как да стане това, ако сайта Ви не е онлайн и нямате посетители.  Разбира се, може да се направи така, че интернет страницата Ви да бъде видима направо от Вашия компютър. Но това означава, че първо, компютърът трябва да работи денонощно. Второ, постоянно да е свързан с интернет. И трето, скоростта на връзката с интернет трябва да бъде висока, за да може едновременно да се разглежда от голям брой потребители. В допълнение към това ще Ви се наложи да инсталирате множество специализирани програми.

Както виждате, разполагането на страниците в интернет от Вашия персонален компютър е доста проблематично. Но има способ, който Ви позволява да се избавите от тези грижи. Този способ се нарича хостинг. В този случай Вашата уебстраница или сайт се разполага не на компютъра Ви, а на сървър на компания, която предоставя услуги за хостинг. При което това съвсем не е скъпо удоволствие, а в някои случаи е дори безплатно.  Както знаете, безплатното понякога излиза скъпо. В по-нататъшни публикации ще поговорим за SEO – оптимизацията и как безплатните хостове са пагубни за нея.

Най-лесният и разпространен вид хостинг

е предоставянето на място за сайт, т.е. така нареченият „споделен хостинг”. Съществуват и други видове хостинг, но те се използват при наличието на самостоятелен сървър и предоставена линия към интернет. Тук ние се интересуваме от „споделения хостинг”, при който „хостинг-провайдърът” отделя за Вас определено пространство от твърдия диск на своя сървър.

Ако сайтът Ви се състои от няколко страници, на които разказвате за любимите си неща, за своите увлечения и музикални пристрастия, а на отделна страничка сте сложили десетина снимки от последната отпуска, то този хостинг ще е напълно достатъчен. За целта можете да използвате някоя от интернет-базираните системи за управление на съдържанието (CMS) или програми като FrontPage, Expression Web или Dreamweaver. Можете да оформите с тях страниците, да сложите снимките и след това качите всичките файлове на сървъра на Вашия провайдър. След това, разбира се, можете да съобщите на всичките си приятели и познати адреса, на който сайтът Ви може да се разгледа.

Качване на данни на хостинг сървъра

Всъщност при различните видове хостинг качването на сайта на сървъра се реализира по различни начини. Най-удобният вариант е, когато имате възможност да качвате файловете си чрез FTP (протокол за прехвърляне на файлове). В такъв случай ще Ви е необходим някакъв FTP-клиент. Съществуват няколко прости и удобни програми, които ще облекчат качването на файловете на сървъра.

В някои случаи не се предоставя FTP-достъп и това означава, че ще Ви се наложи да качвате файловете си чрез специални уеб-форми. Т.е. ще се налага да влизате в сайта на Вашия хостинг-провайдър, да отваряте специални страници, с помощта на които ще можете да качвате файловете си.

Пълноценният хостинг може да включва както дисково пространство на сървъра, така и поддръжка на скриптове, бази данни и други допълнителни услуги. Включително и динамична генерация на html-страници, поддръжка на Server Side Include – (SSI) и много други.

След като споменахме няколко вида хостинг, нека кажем конкретно какви са те:

Видовете hosting :

Един сървър може да бъде натоварена да обслужва стотици сайтове това се нарича Shared (споделен) уеб хостинг.

  • Shared хостинг е най-популярният вид уеб хостинг услуги. Нарича се Shared (Споделен), защото на един сървър има определен брой потребители (уеб сайтове). Всички те си поделят изчислителните му ресурси, дисковото пространство и инсталираните на машината софтуерни приложения. При заявката на такъв хостинг трябва да се гледа зададените МB или GB място за файлове. Трябва да гледаме и какво сървърно време ни предоставя хостинга и колко % RAM можем да използваме. Всеки потребител получава отделна сметка с определен лимит и параметри (дисково пространство, реализиран трафик, брой бази данни и т.н. ).

При закупуване на малко сървърни ресурси ние рискуваме да имаме проблеми след време. Когато посетителите на уеб сайта ни се увеличат  използването на сървърните ресурси може да надхвърли заплатените и следва спиране на акаунта ни. За управление на сметката се използва софтуер за автоматизация на уеб сървър, или както популярно се нарича контролен панел. Контролният панел позволява на потребителите да управляват различните услуги (уеб, FTP, бази данни и т.н.) и хостинг сметките си като цяло. Най-разпространените хостинг контролни панели са CPanel и Plesk и са лицензирани и платени софтуерни продукти. Други популярни комерсиални контролни панели са DirectAdmin, Hosting Controller, H-Sphere. Сред тези с GPL лизенз са LxAdmin, Webmin, Virtualmin, Usermin, SysCP.

Не се плашете от трудните имена – ние организираме множество обучения на персонала, в случай че сте решили да отделите време за така необходимото подобряване на присъствието в интернет. Онлайн курс Excel.

  • Виртуален hosting (VPS) се нарича сървърна машина,на която софтуерно са разделени мощностите и на една такава машина има хостнати 4-5 Virtual hosting

Нает сървър

машини всяка разполага с част от CPU, RAM и другите ресурси според плана, който е заплатил клиента. е когато цялата мощност на сървъра е запазена само за един сайт и на клиента се предоставя root достъп до всички процеси в сървъра.

  • Cloud хостинг

Cloud хостинг (Хостинг облак) е понятие, което произтича от Cloud computing (“Рояк от компютри” или “Облак от компютри”), тоест отнася се до хостинг услуга, произведена от Cloud computing поколение инфрастрактура от сървъри. За Cloud хостинг може да се счита услуга, която отговаря на следните условия: произведена e от клъстър от уеб сървъри, които обединяват изчислителните си ресурси: използва автоматизирана система балансиране на натоварването; има излишък на ресурси (памет дисково място и процесорно време); достъпна е винаги когато потребителите й поискат повече натоварване; има динамично променливи ресурси и системата от сървъри ги раздава веднага (автоматично), при заявка от потребител; гъвкава е и позволява безпроблемно увеличаване и намаляване на използваните обеми.

Cloud хостинг услугите са тясно свързани с използването на виртуализационните технологии. Повечето Cloud хостинг поколение инфраструктури използват някаква виртуализационна технология, за да осъществят процес на абстракция ресурсите на сървърите си. А също така и да отделят управлението им физическите масиви, които осигуряват въпросните ресурси.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *