WordPress – как да работим с платформата

Много голяма част от уеб сайтовете днес (над 25%) са изградени с WordPress. Това е една от най-популярните системи за управление на съдържанието (CMS). Въпреки това, обаче не всички се раждаме научени и обикновено имаме нужда някой да ни покаже как да започнем работа с платформата. В тази статия ще разгледаме основните положения за това как да работим с WordPress, ако вече сме го инсталирали.

Вход в административния панел на WordPress /wp-admin/

Вече имаме сайт или просто инсталация на WordPress в нашия хостинг акаунт и искаме да влезем в сайта, за да редактираме някои елементи. Как да направим това? Лесно можем да влезем в страницата за вход в системата, като постaвим наклонена черта след името на нашия домейн – / и след това изпишем  wp-admin.

Ще бъдем отведени в страница, в която е нужно да въведем потребителско име (username) и парола (password). След като се впишем успешно, ще се озовем в административната част на сайта ни или т. нар. Dashboard. От лявата страна ще виждаме меню с раздели, от които ще можем да добавяме нови страници и публикации, да инсталираме теми и плъгини или казано по друг начин – да управляваме сайта си.

Как да добавям страници и публикации

Добавянето на страници и публикации в WordPress става по много лесен начин. За целта ще трябва да сме влезли в административната част и след това да се насочим към раздела Публикации (Posts) или респективно Страници (Pages). Там ще намерим списък с всички създадени до момента. Можем да ги редактираме или да изберем да създадем нова страница или нова публикация. Във видеото по-долу ви показваме как да работите с текстовия редактор за съдържание. Видеото е част от двумесечен курс за работа с WordPress:

Как да добавям плъгини и разширения

Плъгините (Plug-ins) са разширения, с чиято помощ се разширяват функционалните възможности в сайта ви. За разлика от някои други CMS, в WordPress плъгините се инсталират изключително лесно и също толкова лесно се премахват. Не е необходимо да търсите плъгини из интернет – в WordPress има вградена библиотека с плъгини, измежду които може да избирате.

Влезте в административния панел на сайта си. Насочете се към раздела Разширения (Plug-ins) и изберете опцията Добавяне на още. Ще се озовете в библиотеката с плъгини, където можете да намерите този, който ви трябва, ползвайки търсачката.

WordPress има толкова много плъгини, че ще ни трябват няколко страници само за да ги изброим. Няма смисъл да добавяте много плъгини към своя сайт, тъй като някои от тях могат значително да забавят скоростта на сайта и излишно натоварват сървъра. Инсталирайте само тези, от които наистина се нуждаете.

Как да създам галерия със снимки

За щастие WordPress позволява няколко удобни начина за създаване на галерия от снимки. Единият е чрез опцията за добавяне на снимки в редактора на страниците. А другият е чрез инсталирането на разширения, които да ни помогнат със задачата. Предоставяме ви още едно видео, с което да се запознаете с това как се работи с разширението Envira Gallery:

 

Как да работим със строител на страници

След като сме инсталирали плъгин Строител на страници, ще забележим, че в редактора на страници се визуализира нов раздел – Page Builder. Кликнете на този раздел, за да видите интерфейса на плъгина.

Добавете нов ред.

Можете да изберете на колко колони да е разделен реда и с каква ширина да бъде всяка от колоните. Когато настройките ви са готови натиснете Вмъкване.

По този начин можете да разделяте съдържанието на няколко колони, което е много удобно понякога. След като сте създали ред, в него можете да вмъкнете определена функционалност под формата на джаджа (widget). За целта използвайте бутона Add Widget и изберете тази, която желаете. На първо време, джаджата, която най-често бихте използвали е тази за текст, съветваме ви да се насочите към тази с име Site Origin Editor, ако работите със Site Origin Page Builder.

 

Онлайн курс excel.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *